Polikarbonát felülvilágító rendszer felújítása

Kép 1
Tudástár

Polikarbonát felülvilágító rendszer felújítása

Dekorspan Megyeri út

A felülvilágító használata akkor javasolt, ha a helyiség adottságai nem teszik lehetővé az ablak beszerelését, vagy az ablak fénye nem elegendő. A felülvilágító segítségével nagy mennyiségű fényt engedhetünk be még a legárnyékosabb épületekbe is. Mindazonáltal az idő vas fogai ezeket is igénybe veszi a szél,  jég erejével, valamint az  UV fény káros hatásaival. Ilyenfajta károsodást követően döntött úgy a Dekorspan Kft – faipari kereskedelmi cég, amelyet 2003-ban alapítottak meg – hogy a Megyeri úti telephelyén cégünkkel, a G8 Kft.vel/GMLFM Kft.vel felújíttatja a megkopott, elhasználódott polikarbonát felülvilágító rendszerét. Az alábbiakban részletesebb betekintést kapunk a felülvilágítórendszerek sokszínű,  és hasznos világába. 

Bevilágító termékcsaládok


Felülvilágító kupolák

Egy-, két-, illetve háromrétegű üvegezéssel csepp, piramid vagy fűrészfog kialakításban készülhetnek. Az üvegezés akril, polikarbonát, valamint nem égve csepegő alapanyagú poliészterből készülhet. A kupolák lehetnek fix vagy nyitható kivitelűek, ennek megfelelően a felülvilágítás, a fénybeeresztés mellett szellőztetésre, illetve hő-, és füstelvezetésre is alkalmasak. Nyitásuk mechanikus, elektromotoros, valamint pneumatikus úton történhet.


Sávfelülvilágítók

Elsősorban csarnoképületek, ipari helyiségek, raktárak felülvilágítására szolgálnak. Üvegezésük cellás polikarbonát. Az alumínium szerelőprofil rendszerrel nyereg-, félnyereg és donga felülvilágítók építhetők, továbbá nyitható felületek is kialakíthatók, ezáltal szellőztetésre, illetve hő-, és füstelvezetésre is alkalmassá tehetők.


Poliészter sávfelülvilágítók

A kialakítása következtében nincs szükség alumínium soroló profilokra, 4 méteres fesztávig használható, és a nyitószerkezet segítségével szellőztetésre, továbbá hő-,      és füstelvezetésre is alkalmas. Nem égve csepegő tulajdonsága miatt egyedülállóan széles felhasználhatósági körrel rendelkezik.

Modulit – függőleges oldalbevilágítók

Modulrendszerben egymásba kapcsolódó polikarbonát panelek, amelyek nem igényelnek soroló profilokat, egyszerűen, gyorsan, költséghatékonyan szerelhetőek. A végeredmény egy esztétikus, egységes, függőleges bevilágító felület.


Lamellás zsalus szellőzők

Természetes szellőztetést biztosító lamellás zsalu, amely billenthető lemezei, lamellái révén egyszerűen, gyorsan biztosít levegő utánpótlást, szolgál hő-, és füstelvezetési célokat. Függőlegesen is beépíthető.

A funkcionalitás három szempontja


Bevilágítás

A bevilágítás üveget helyettesítő, könnyűsúlyú, jó hőszigetelő képességű, funkció szerint kiválasztott műanyag (fényáteresztő) rétegeken keresztül történik. Nagy belső terek természetes fénnyel történő megvilágítására, a természetes fény előnyeinek kihasználására elengedhetetlenek a tetőbevilágítók. A mesterséges fényforrások energiaszükséglete lényegesen csökkenthető.


Szellőztetés

A bevilágítás mellett nyílószárnyak és nyitószerkezetek teszik lehetővé a természetes szellőztetést. Ez különös jelentőséggel bír ott, ahol a légcsere biztosítása, a túlzott felmelegedés elkerülése megoldandó feladat.


Hő- és füstelvezetés

Zárt térben az emberi életre, valamint anyagi javainkra az egyik legveszélyesebb dolog a füstképződés. Amennyiben a forró, feltoluló, a zárt teret rövid idő alatt elárasztó füstgázok elvezetése nem megoldott, akkor az ott tartózkodó személyek, valamint az ott lévő anyagi javaink, és nem utolsó sorban magának az épületnek a megmentésére az esély jelentősen csökken.

A hatékony védekezés alapjai

  • a veszély korai jelzése (füstérzékelők, hőérzékelők, tűzjelző központok),
  • a tűzoltók késedelem nélküli riasztása,
  • a hő- és füstelvezető szerkezetek használatával a tűzoltók kiérkezéséig a menekülési útvonalak láthatóságának, a tárgyi javak állagának, az oltás megkönnyítése céljából az egész veszélyeztetett terület átláthatóságának a biztosítása.     

 

A hő- és füstelvezető rendszer

Az előzőekben  megismert a hő-, és füstelvezetés fontossága mellett ne felejtsük el, hogy  a hő-, és füstelvezető rendszernek két fontos alkotóeleme van:

  • Hő-, és füstelvezető nyitószerkezet: a kupolákba vannak minden esetben beszerelve
  • A nyitószerkezeteket vezérlő kioldó központok, alegységek: hatóságilag szabályozott helyen kerülnek beszerelésre a felügyelt objektumban, állandó összeköttetésben a nyitószerkezetekkel, valamint a különböző alegységekkel (füstérzékelők, hőérzékelők, mellékállomásként működő kioldógombok, stb.)

Bár megannyi érdekes tudnivalót tartalmaz cikkünk, ne gondoljuk, hogy ezen információk ismeretében teljesen lefedtük a hő-, és füstelvezetés tudományának szerteágazó mezőit; azonban mindenképpen tájékozottabbak lettünk az ablak helyettesítését tekintve, illetve ami a legfontosabb, az emberi élet védelmére szolgáló eszközök népszerűsítésében, megismertetésében.

 

Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT!

Írjon nekünk, és munkatársunk hamarosan felkeresi Önt. Igyekszünk minden partnerünk igényeihez igazodni!

Elérhetőségeink

G8 Safety Group - a tűzvédelem professzora